“Wat is je grootste zwakte?” is misschien wel de moeilijkste en één van de meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Je hebt waarschijnlijk al miljoenen artikelen gelezen hoe je die vraag moet beantwoorden en hebt vast en zeker een perfect antwoord op de plank liggen.

Het probleem is dat managers dat weten en ze zijn aan het uitvogelen welke manieren er zijn om kandidaten de vraag toch openhartig te laten beantwoorden.

Een truc: ze formuleren de vraag anders.

Ze zouden bijvoorbeeld kunnen proberen: “Wat vind je het minst leuk aan je zelf?”

In de basis gaat het hier om hetzelfde, maar het kan je in verwarring brengen omdat je je niet hebt voorbereid op precies deze vraag. En dus zou je weleens meer over jezelf kunnen prijsgeven dan je had voorbereid of zou willen.

James Reed schrijver van "Why You?: 101 Interview Questions You'll Never Fear Again" en bestuursvoorzitter van Reed, een belangrijke banensite in Groot-Brittannië en ook in andere Europese landen, noemt deze vraag "het gemene tweelingbroertje van de meer gebruikelijke 'Wat zijn je zwakste punten?'-vraag.

Maar volgens hem is deze persoonlijker en "potentieel schadelijker".

"Waarom zou een manager kiezen voor deze meer confronterende woordkeuze?" vraagt hij in zijn boek. "Het kan de bedoeling zijn om jou te bewegen diepere en belangrijkere tekortkomingen prijs te geven, aangezien de meeste kandidaten goed voorbereid zijn op de standaard zwaktevraag. Of ze willen je gewoon een beetje op stang jagen om te kijken wat er gebeurt als je van je stuk wordt gebracht."

Maar wat hun bedoeling ook mag zijn, je moet de vraag niet beantwoorden zoals hij gesteld wordt, legt hij uit.

Reed schrijft:

"Dit is een sollicitatiegesprek, geen sessie met je psycholoog, dus je kan je diepste zielenroerselen voor jezelf houden. Maar je moet wel je kalmte bewaren en antwoorden om niet over te komen als iemand die niet met druk om kan gaan of weinig zelfkennis heeft. Herformuleer de vraag in je hoofd en antwoord zoals je elke vraag over wat je kan verbeteren zou beantwoorden. Maak jezelf menselijk met een makkelijk te vergeven zwakte die niet in de weg staat bij het functioneren in de baan waar je op solliciteert."

LEES OOK: Solliciteren? Dit zijn 10 kleine dingen waar je zeker op moet letten